Havbloggen

Å lage en blogg

| | ,

Det kan vel ikke være så vanskelig, tenkte jeg. Joda.

Nei da.

Noen kjappe søk og vips skjønner jeg at det er masse jeg ikke skjønner. Kommer over et lass med selskaper, tilbydere, forkortelser og begreper som aldri omtales på radio, tv eller aviser. Verken hovedfag (det var det master het før) i samfunnsgeografi, eller semesteremner i feministisk vitenskapsteori, lingvistikk, geologi, bedriftsøkonomi, kostnadsanalyse, exphil, medieantroplogi, oseanografi, menneskerettigheter eller fire måneder på landsbygda i Senegal er særlig til hjelp. Selvsagt ikke.

Ryte, Hummingbird, Monster Insight, Jetpack, Caching, Google Site Kit, SEO, Yoast, Smush, CDN, JS, CSS, smooth scroll, widget, lazy load, Gzip compression, Asset optimization, GTmetrix, PageSpeed Insights…Hadde aldri hørt noen av disse ordene da jeg startet.

Jeg kan ikke ikke forstå litt av den digitale industrien, tenker jeg, og går videre.

Kanskje jeg i det minste er kjapp til å tilegne med informasjon da, lurer jeg meg selv til å tenke. Nei, må jeg bare innse. Ikke på dette området i alle fall. Bare vanlig fart i knotten og vanlig forståelse. Det får duge.

Shopping-ramma

Første feil som ikke er så lett å unngå er å skru sammen ramma skeivt. Altså menyer og kategorier. Utseendet og byggeklosser. Eller som i den fysiske verden; hvordan sette opp bloggen som et varehus der du må gjennom hele sortimentet før du kommer til kassa? Plassere varer, eller sider, ved hverandre i kombinasjoner eller klynger i fine farger og med bilder som gir kjøpelyst og aha-opplevelsen «det tenkte ikke på, den må jeg ha», eller, klikke på.

– Dette bør du ha klart for deg før du begynner, sier en sørkoreaner overbevisende på en YouTube turorial. Jeg hører hva hun sier.

Det var dette med bruksanvisninger. Suger ut all virkelyst som en annen Harry Potter-Dementor før du i det hele tatt har startet.

Først visste jeg ikke hva en blogg var. Da jeg skjønte hva det var forstod jeg ikke vitsen og tok meg ikke bryet med å finne ut.

Dette var i bittebarn-perioden med tre sjeler hvis hjerner hadde daglige solstormer. Hadde min fulle hyre med å få jobb, armer, bein, strømpebukser, bleier, støvsuging og hjemme med syke barn til ikke å spise opp tiden med kona og kompiser. Jeg tviholdt på å windsurfe noen ganger gjennom sommeren. En løpetur i ny og ne. Skiturer dann og vann.

Blogger anno 2008 hadde liten appell til meg. Hadde ikke tid til å kikke på sånt.

Notatene mine

Men det er kult å ha et lite byggeprosjekt ved siden av. Faren til en kompis av meg bygget et småfly i garasjen. Litt epoxy her og en skrue der. Det ble et veldig fint fly. Iblant fløy han til Århus for å spise lunsj. Hvis han kan bygge fly kan vel jeg skru sammen en blogg.

Egentlig litt terapi i en noe hektisk hverdag der jeg aldri har tid til å studere noe over tid. Samle kunnskap på ett sted som jeg kan bla opp i når jeg lurer på ting. Kanskje noen til og med vil lese bloggen.

Ti oppturer for havet i 2020

Les også: Ti oppturer i 2020

Tror bare jeg hopper over webhotell i denne omgang. Velg noe som anbefales av mange. Jeg bruker DreamHost. Funker fint og har bra brukerstøtte. WordPress som plattform er som en rikholdig og smakfull matbutikk. Ikke så dyrt og mye å velge mellom. Også bra brukerstøtte.

Etter noen kvelder og helger med stiv nakke og surrete hode har jeg så stablet på bena noe som ligner en blogg. Bestemte noen kategorier (teknologi, havnæring, havpolitikk, windsurfing, om, andre aktører, dykking, surfing og gjesteskribenter). De tre siste avgikk med døden ganske raskt. Lite surfing og dykking på meg og få var interessert i å være gjesteskribenter (skjønt jeg har døren på gløtt for dette ennå).

Fant et tema jeg likte, altså designet. Det har blitt byttet mange ganger siden starten. Rotet meg bort i temaer som enten passet for fotografer, butikker eller reisebyråer. De rene blogg-temaene så litt kjedelige ut, eller var mer tilpasset rosabloggere eller for kakeoppskrifter.

I dag er det GeneratePress som er temaet for bloggen. Visstnok et av de raskeste og med ganske mange muligheter som jeg ennå ikke har lært helt. Hastighet kommer jeg for øvrig tilbake til.

Gøy når det går

Så kunne jeg endelig begynne å skrive. Det er det som er kult med en blogg. Har du en ide en kveld er det bare å skrive noen ord og fortsette i neste ledige stund. Sitter du på bussen eller venter på noen kan du skrible ned en setning eller to. Laste opp et par bilder. WordPress-appen funker veldig bra til sånt. Det er den jeg sitter med nå, etter en kveldstur i skiløypa. Alle har lagt seg. Stille i hjemmet.

Ideen med Havbloggen er å følge med på hva som er bra og dårlig for havet. Og det som er gøy på havet. Windsurfing i mitt tilfelle.

Friskt tryn før hjemmekontor tar til

Les også: Hjemmekontor. Ut.

Fornøyd med resultatet etter et par måneder dukker det opp ting som gjør at jeg forstår at bloggen er rimelig amatørmessig. Får med meg at Google Analytics kan fortelle en hel del om hvordan den funker, hvor mange som leser den, hvor lenge, hvor mange sider som besøkes, hvor mange som hopper av etter første klikk, når på døgnet, hvor i verden og så videre. Ja, ja. Det må jeg prøve.

Nedtur.

Så begynte fase to. Den kommer i neste innlegg. Nå må jeg gjøre andre ting.

Forrige

Isbrytere baner vei i et varmere Arktis

Å lage en blogg. Del II

Neste

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.